Dzień polskiej żywności ~ Okiem obiektywu

Dzień polskiej żywności

Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. 


O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.

Lubimy święta, nawet te najbardziej nietypowe, a Dzień polskiej żywności jest jednym z nich. Tak jak w Dniu Makaronu, czy Dniu Mleka dużo mówi się o tych produktach, tak 25 sierpnia warto przypomnieć sobie jak bogata jest oferta rodzimych firm oferujących żywność. Nie chodzi o wyróżnienie jednej grupy wyrobów, ale zaakcentowanie znaczenia całej branży. Inicjatorami Dnia polskiej żywności są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy od 2011 roku propagują rodzime wyroby spożywcze wysokiej jakości. Najlepsze z nich są wyróżniane znakiem „Doceń polskie”.